Cersetoria, buba turismului sibian
Sursa: Click aici
"Dă şi mie 50 de bani...", "Dă şi mie... Dumnezeu să-ţi dea sănătate..." sunt expresii arhicunoscute printre sibieni. Mai ales că ele sunt însoţite de fiecare dată de vocea tânguită, de ecoul prelung, hainele ponosite, de mâinile întinse şi de ochii îndoiţi în semn de rugă. Cerşetorii, căci despre ei este vorba, nu sunt o noutate pentru Sibiu, fiind prezenţe obişnuite şi constante în faţa bisericilor, pe unele scări şi în pasajele ce leagă trotuare sau părţi din oraş în zona teraselor. Uneori îi întâlneşti, mereu pe aceiaşi, chiar şi în faţa bancomatelor. Pentru că poate, trag ei nădejde, după ce ai scos bani de la aparat, le dai şi lor o parte. Unii sunt copii. Alţii în vârstă. Unii încearcă să te momească pe tine, cetăţean milos din cale-afară, cu un buchet de flori rupte dintr-un gard sau vor să te înduplece ridicându-şi tricoul pentru a-ţi arăta "sarcina", ori făcând tumbe. Altele ţin câte-un copil în braţe şi alţii de mână, pentru a stârni mila iubitorilor de prunci. Oricare ar fi, însă, metodele pe care le abordează, indiferent de forma, hainele sau vârsta pe care o "îmbracă", cerşetorii sunt o prezenţă constantă în oraş. Şi dacă numărul lor în faţa bisericilor şi a locurilor prin care trec "miloşii" s-a mai diminuat, e suficient să te aşezi liniştit la o terasă din centrul oraşului pentru a te lovi de ochii rugători, mâinile întinse şi de glasul tânguit. "Dă şi mie...."
Sibienii se declară deranjaţi. La fel şi turiştii
"E foarte, foarte deranjant. Nu poţi sta liniştit, la terasă, că te trezeşti cu ei lângă tine cerând bani. Sunt o problemă serioasă mai ales pentru un oraş turistic cum este Sibiul. Ne vor pune turiştii pe fugă, sau le vor lăsa o amintire neplăcută", spune Andrei, un tânăr aflat la o terasă din centrul Sibiului. Ana, prietena lui, e de acord cu el: "Noi, ca noi, dar ce facem cu turiştii?" se întreabă cu voce tare tânăra. La fel de deranjat se declară şi Vlad: "E neplăcut, atât pentru noi sibienii, cât şi pentru cei care vizitează oraşul să vrem să ne bucurăm de câteva momente de linişte şi să fim hărţuiţi, agasaţi de cerşetori".
Sibienii nu sunt singurii "supăraţi" pe acest obicei, ci şi turiştii, după cum aflăm de la Mihai, care a sosit la Sibiu tocmai de la Constanţa: "Venim la Sibiu ori de câte ori avem ocazia. E un oraş splendid. Într-adevăr cerşetoria e un fenomen deranjant, dar nu lăsăm acest lucru să ne strice bucuria".
Sibieni, turişti, tineri sau vârstnici, români sau străini, cu toţii sunt vizaţi de mâinile întinse, unii dintre cerşetori părând să aibă "vadul" lor, făcându-şi apariţia în cele mai aglomerate locuri şi terase din centrul Sibiului. Formula folosită este deja împământenită, pentru că trec de la masă la masă, de la sibian la turist, pentru a-şi spune "poezia" şi pentru a primi câţiva bănuţi. De cele mai multe ori sunt alungaţi de angajaţii localurilor ce deţin terasele, cum s-a întâmplat de altfel şi în faţa noastră, însă revin de fiecare dată cu forţe proaspete şi cu şi mai multă insistenţă.
Doar câţiva din Sibiu
Potrivit datelor Poliţiei Locale, de la începutul anului şi până acum au fost identificaţi 131 de cerşetori, fiind aplicate 54 de sancţiuni contravenţionale. Doar opt dintre cei amendaţi aveau domiciliul în Sibiu, restul provenind din alte localităţi, după cum a spus Mirela Gligore, Şeful Serviciului Presă şi Comunicare al Primăriei Sibiu. "Agenţii de Poliţie Locală aflaţi în patrulare au printre sarcinile de serviciu să depisteze persoanele care apelează la mila publică. Acest aspect nu este unul îngrijorător, însă Poliţia Locală îl are în permanenţă în vedere. De la începutul anului şi până în prezent au fost identificate 131 de astfel de persoane, aplicându-se 54 de sancţiuni contravenţionale. De menţionat este faptul că doar opt dintre cei sancţionaţi aveau domiciliul în Sibiu, restul provenind din alte localităţi. Ca urmare a acestor acţiuni un număr de 17 minori au fost predaţi Centrului de Primire Minori Prichindelul", a declarat Mirela Gligore.
Inapoi la stiri