De la 1 februarie 2017 dispare impozitul pentru vanzarea proprietatilor

Data 19/01/2017
Sursa: Click aici

De la 1 februarie 2017, persoanele care vând case si terenuri vor fi impozitate într-un mod diferit pentru tranzactiile de acest fel, stabileste un act normativ recent publicat în Monitorul Oficial. Mai precis, tranzactiile vor fi scutite de impozit daca se încadreaza în plafonul de 450.000 de lei, iar peste aceasta suma se va aplica o cota unica de impozitare de 3%. 
Schimbarea modului de impozitare a veniturilor obtinute din vânzarea caselor si a terenurilor este prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Mai exact, la vanzarea constructiilor si a terenurilor aferente acestora si la vânzarea terenurilor fara constructii, contribuabilii vor datora un impozit unic de 3% din venitul impozabil. La stabilirea venitului impozabil se va deduce din valoarea tranzactiei suma neimpozabila de 450.000 de lei. Cu alte cuvinte, daca o tranzactie nu va depasi 450.000 de lei, aceasta va fi scutita de impozitul datorat statului.

„La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileste prin deducerea din valoarea tranzactiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei”, scrie în actul normativ recent aparut în Monitor, cu precizarea ca noul mod de impozitare va fi valabil începând cu tranzactiile încheiate de la 1 februarie 2017.

În prezent, modalitatea de calcul a impozitului pe tranzactiile cu case si terenuri este complet diferita, principala deosebire fiind ca nu exista niciun plafon de scutire. Concret, contribuabilii datoreaza un impozit calculat dupa cum urmeaza:

pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobândite într-un termen de pâna la trei ani:
        3% pâna la valoarea de 200.000 de lei;
        peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2%, calculat la valoarea ce depaseste 200.000 de lei;
    pentru imobilele dobândite la o data mai mare de trei ani:
        2% pâna la valoarea de 200.000 de lei;
        peste 200.000 de lei, 4.000 de lei + 1%, calculat la valoarea ce depaseste 200.000 de lei.

„Impozitul (...) se calculeaza la valoarea declarata de parti în actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. În cazul în care valoarea declarata este inferioara valorii minime stabilite prin studiul de piata realizat de catre camerele notarilor publici, notarul public notifica organelor fiscale respectiva tranzactie”, prevede Codul fiscal.

Impozitul pe tranzactiile imobiliare trebuie calculat si încasat de catre notarii publici. Acest lucru se face înainte de autentificarea actului, iar apoi impozitul este platit autoritatilor pâna la data de 25 a lunii urmatoare celei în care a fost încasat.

Schimbarea modului de impozitare este introdusa de Executiv pentru a încuraja vânzarea caselor si terenurilor, astfel încât sa fie stimulata industria de constructii, în special în cazul construirii de locuinte. Totodata, Guvernul vrea ca în acest fel sa reduca numarul de muncitori care pleaca în afara granitelor tarii.

Atentie! În cazul mostenirilor, contribuabilii sunt scutiti de impozit, însa doar daca succesiunea este dezbatuta si finalizata în cel mult doi ani de la decesul autorului succesiunii. Daca se depaseste termenul de doi ani, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Inapoi la stiri