Isarescu nu are mila de cei cu credite in lei, robor a crescut cu 8% si a ajuns la 1.71%

Data 04/10/2017
Sursa: Click aici

Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, şi-a continuat creşterea şi astăzi, începând săptămâna la 1,71%, faţă de 1,58% vineri.
La începutul lunii septembrie, indicele era cotat la 0,92 %.
Şi indicele Robor la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a ajuns luni la 1,78%, de la 1,69% la finele săpătmânii trecute.
Băncile au reluat ofensiva împrumuturilor, după o perioadă în care creditarea a fost modestă, crescând cu ritmuri de 1-3% anual. Creditarea totală privată pentru populaţie şi companii a făcut în luna august un salt de 6,5% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, cel mai rapid avânt din ultimii cinci ani. Ascensiunea creditării a fost susţinută în continuare exclusiv de creşterea împrumuturilor în lei, în timp ce creditele în valută sunt tot în declin.
Creşterea Robor a fost mai accelerată în septembrie, după mai multe luni de stabilitate.
Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. El se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.Inapoi la stiri