Esti interesat de un teren pentru constructie in Sibiu? Iata ce trebuie sa stii.

In oricare din aceste situatii va aflati, iata cateva intrebari adresate de o revista din domeniul imobiliar catre Taboo Imobiliare referitoare la piata terenurilor construibile din Sibiu.

1.Cum au evoluat preturile terenurilor construibile in prima parte a acestui an fata de anul trecut?

Datorita cererii mari de cumparare a terenurilor construibile, au crescut si preturile terenurilor aflate in imediata invecinatate a orasului pe care se pot construi case sau blocuri.
 
2. Ce asteptari aveti in privinta evolutiei preturilor terenurilor construibile pana la sfarsitul acestui an si anul viitor? Ce determina aceasta evolutie?
Analizand piata imobiliara a terenurilor construibile, putem preconiza faptul ca preturile acestora vor stagna, sau chiar vor scadea pentru ca deja sibienii au achizitionat in ultima perioada o mare parte din terenurile situate in imediata apropiere a orasului Sibiu, iar urmatoarea perioada se va baza pe constructia imobilelor.
 
3. Ati avut tranzactii semnificative cu terenuri construibile in cursul acestui an? Ce tipuri de terenuri au fost cautate? (ca zone, suprafete, functiuni vizate) Cine sunt principalii cumparatori? 
In cursul acestui an s-au incheiat tranzactii cu terenuri pentru construirea blocurilor de apartamente in zonele limitrofe ale orasului precum: Selimbar, Calea Cisnadiei, Calea Surii Mici. Aici cumparatorii sunt dezvoltatori imobiliari ce au achizitionat terenuri de peste 2000 mp.
Pe de alta parte s-au achizitionat terenuri pentru constructie case unifamiliale si locuinte cuplate in toate zolnele limitrofe orasului si chiar in interiorul acestuia, iar aici vorbim de cumparatori persoane fizice.
 
4. Cat costa in prezent terenurile construibile in zonele centrale ale orasului? Dar spre periferie si localitatile invecinate? (eventual exemplificati)
Preturile nu sunt stabilite doar in functie de zonele orasului. Conteaza forte mult ce se poate construi pe terenul respectiv ca regim de inaltime si unitati locative si ce permit coeficientii de ocupare a terenului ( CUT, POT, etc)
Alte criterii pentru cotatia pretului sunt: existenta utilitatilor si care e distanta fata de aceasta, deschiderea la strada a terenului, forma geometrica si nu in ultimul rand cat de bine e cotata zona in care se afla raport pret/mp.
 
5. La ce pret poate fi achizitonat in prezent un lot de teren de circa 500 de metri patrati pentru construirea unei case la marginea orasului?
Dupa cum explicam si mai sus, sunt foarte multe criterii de evaluare a unui teren, de aceea preturile varieaza intre 10.000 euro si 60.000 euro, dar un exemplu de teren pretabil pentru constructia imediata a unei case se situeaza intre 30.000 – 45.000 euro in conditiile in care acesta indeplineste toate conditiile necesare inceperii unei constructii ( sa fie reglementat conform unui PUZ sau PUG, are utilitatile achitate si trase pe teren, strada pe care este situat are infrastructura facuta, e.t.c ) .
 
6. Cat costa terenurile propice pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare (peste 5.000 mp) in oras, respectiv la marginea orasului si in localitatile invecinate?
Pretul lor variaza in functie de documentatia intocmita, regimul de inaltime si coeficientii de ocupare, acesta fiind intre 100-250 euro/mp.
 
7. Aveti disponibile la vanzare terenuri care ar putea constitui oportunitati de investitie? Exemplificati si explicati in ce consta oportunitatea.
In momentul de fata mai avem terenuri pretabile pentru dezvoltatea de complexuri rezidentiale printre care amintim un lot de 9500 mp care este cu PUZ aprobat, proiect arhitectural si Autorizatie de Constructire, pe care se pot construi un numar de 88 unitati locative de 2 si 3 camere, situate intr-o zona foarte bine cotata a orasului Sibiu, constructia imobilelor se poate incepe imediat, iar pretul este unul foarte avantajos.