Stilul mediteranean. Cum aducem atmosfera mediteraneană la noi în casă?

 

Evocând simplitate și abundență în luminozitate, texturi și culori naturale, designul mediteranean este inspirat din Grecia, Italia și Spania, țările de pe coasta de Sud a Europei. Aici casele sunt construite într-un mod casual, prietenos, care se reflectă în designul relaxat, mobilier rustic și pereții texturați. Stilul mediteranean în materie de design interior este caracterizat de naturalețe, simplitate, romantism, nuanțe luminoase și calde cât și de folosirea elementelor naturale, precum lemnul, cermica sau bumbacul.

În interiorul locuintelor acest stil se va face prezent prin culoare, atmosferă plăcută și răcoroasă, care va aduce flerul Mării Mediteraneane în orice casă, indiferent unde se află poziționată. Deși la bază acest stil conținea multă culoare, în prezent acesta s-a adaptat modernului, folosindu-se în anumite zone ale casei doar nuanțe neutre, ale pământului și albul strălucitor, inspirat din spuma mării, cu mici accente de culori puternice.

 

 flerul Mării Mediteraneane în orice casă

 

Zona de pe Coasta de Sud a Europei este cunoscută pentru apele sale turcoaz, zilele scăldate în strălucirea soarelui, florile vibrante, mirosul de lavandă și răcoarea palmierilor, toate acestea reflectându-se în stilul mediteranean. Fiecare țară folosește culori, țesături, texturi și materiale specifice, influențate de cultura proprie, dar cam toate au ca idee de bază, libertatea, simplitatea, naturalețea, mobilierul rustic, parodeseală sau coloane de piatră și pereți texturați.

 

Coasta de Sud a Europei este cunoscută pentru apele sale turcoaz

 

Dacă vă încântă Grecia, stilul mediteranean grecesc, presupune pereți de culoare albă cu podele din lemn alb cu accente de albastru cobalt și mobilier cu elemente din fier forjat. Coloanele și arcadele sunt adesea uitlizate în acest stil, împreună cu motive și modele grecești în țesături. Stilului grecesc arată excelent combinat cu stilurile moderne.

Orice zonă a apartamentului sau casei dumneavoastră se poate transforma într-o zonă cu accent mediteranean grecesc dacă folosiți unele dintre următoarele elemente: pereți albi, coloane sau grinzi albe de lemn sau cu accente de albastru, candelabre cu brațe din fier forjat, lemn sau chiar colorat în albastru marin, rafturi și accesorii tipice acestui stil.

 

accent mediteranean grecesc dacă folosiți unele dintre următoarele elemente: pereți albi, coloane sau grinzi albe de lemn sau cu accente de albastru

 

Stilul meditereanean italian similar cu designul toscan, casual și aerisit, cu accent preponderent pe culori și texturi din fontă și mobilier ornamental, se axează pe culorile regăsite în mijlocul grădinilor înflorite. Cele mai uzitate tonuri sunt cele preluate chiar din natură, precum protocaliul, roșul profund, galbenul, îmrepună cu podele de lemn închis la culoare sau rustice, cu pereți în culorile pământului.

 

Stilul meditereanean italian similar cu designul toscan

 

Stilul mediteranean spaniol este inspirat în mare parte din influiențele marocane, cu mobilier de acest gen, în culori vii și picturi mozaice din pietre albastre, galbene și roșu închis. Acestea se pot regăsi atât în ramele oglinzilor, pe tablori, pereți, lămpi, diferite accesorii sau chiar în baie.

 

Stilul mediteranean spaniol este inspirat în mare parte din influiențele marocane

 

Alte elemente pe care le puteți folosi în decorarea locuinței dumneavoastră pentru a vă duce cu gândul la casele de vacanță de pe malul Mării Mediterane ar fi folosirea materialelor în dungi, indiferent că vorbim de perne pentru decorul canapelelor, fotolii sau tapet pentru perete. În același timp îmbinarea elementelor textile cu cele din lemn vor transforma casa dumneavoastră dintr-una simplă , într-una aparte, modernă cu aspect mediteranean și romantic.

 

textile cu cele din lemn vor transforma casa dumneavoastră dintr-una simplă

 

Un alt truc foarte important este lumina. Casele de pe plaje au ferestre mari și luminoase. În cazul în care locuința dumneavoastră nu dispune de asemenea ferestre, puteți crea lumină artificială prin aplicarea lămpilor în diverse zone ale casei, care vor da și un aspect mai natural și mai frumos. De asemenea, nu uitați de faptul că plantelele și culoarea nisipului sunt acele elemente care ne duc imediat cu gândul la plajă.

 

Casele de pe plaje au ferestre mari și luminoase

 

În acest aspect nou creat,  al unei plaje naturale, se pot introduce elemente decorative în culori puternice , preluate din cele 3 stiluri italian, grecesc sau spaniol, pentru cei care iubesc culorile sau variațiunile de culori și texturi. 

 

3 stiluri italian, grecesc sau spaniol

 

Și grădina casei sau terasa balconului dumneavoastră poate primi accente mediteraneene, dacă folosiți aceste elemente specifice sau decorațiuni de paie și flori. Pentru serile petrecute în gradină, vedeți trucuri pe care le puteți folosi pentru a vă feri de țânțari și muște  sau cum să vă transformați balconul într-o zonă de relaxare a casei.

 

decorațiuni de paie și flori

 

Care dintre cele 4 stiluri mediteraneene vă place cel mai mult? Grecesc, spaniol, italian sau modern?