Toamnă cu provizii bogate. Mai avem nevoie de cămară?

Ne aducem cu toții aminte de deliciile din copilărie, de zacusca gustoasă, de dulcețurile pregătite din fructe culese chiar de noi sau de murăturile cu gust autentic pe care le savurăm iarna. Gustul de care ne este dor, face ca tot mai mulți oameni să se reîntoarcă la rețete făcute în casă. Iar pentru ca acest lucru să fie bine păstrat este nevoie și de un loc de depozitare nu-i așa?

Pare că timpul este tot mai scurt sau cel puțin timpul pentru gătit, a cam rămas în urmă. Obișnuim să alegem preparate gătite în restaurante sau să mâncăm pe fugă un fast food rapid. Cu toate acestea tendința spre produse bio este în creștere . Gustul de acasă , de care ne este dor, face ca tot mai mulți oameni să se reîntoarcă la rețete făcute în casă. Iar pentru ca acest lucru să fie bine păstrat este nevoie și de un loc de depozitare nu-i așa? Așa cum hainele au nevoie de căsuța lor și uneori le construim un întreg imperiu, de ce nu am face același lucru și pentru alimentele, vasele sau condimentele noastre? Hai să vedem cum putem crea un spațiu atractiv, plin de delicii și practic chiar în interiorul casei noastre?

 

Gustul de acasă

Debaraua. Un spațiu plin cu...de toate.

Dacă locuiești într-o clădire mai veche este foarte probabil să mai ai încă acest loc, fie în bucătăria ta fie într-un hol sau pe balcon. Dacă locuința ta este într-o construcție nouă sau renovată cel mai sigur, acest spațiu nu mai există, în trend fiind locuințele open-space, spațioase și cât mai simple. Dar dacă totuși ai o debara pe care o folosești doar ca spațiu de depozitare a lucrurilor pe care nu le folosești și îți dorești ca mâncarea ta să fie păstrată într-un loc armonios, curat și frumos, atunci te poți gândi la o reamenajare a acesteia.

Dacă apartamentul tău nu deține o cămară sau o debara, te poți reorienta spre apartamente de vanzare din Sibiu care să îți permită din punct de vedere al spațiului să faci acest lucru. Suntem convinși că te vei bucura împreună cu familia ta de un mini market cu produse bio chiar la voi acasă, cu toate că va trebui să acorzi ceva mai mult timp pregătirii acestora. Dacă locuiești la casă este clar că ai mult mai multe opțiuni în acest sens. 

Probabil că acum acest loc este unul plin cu de toate. Fă-ți puțin timp și vezi exact ce merită păstrat și ce nu. Dacă găsești și scule sau ustensile ale pasionatului de meșterit din casa ta și nu ai unde să le păstrezi în altă parte a casei, atunci le poți depozita în cutii frumoase de lemn și cu siguranță vei găsi un colț și pentru ele chiar împrepună cu borcănașele cu dulceață și zacuscă. Sigur se vor împăca.

 

scule sau ustensile ale pasionatului de meșterit din casa ta

De ce să amenajăm o cămară?

Un prim pas este să înțelegem că acestă cămară poate deveni un loc incredibil de frumos și poate fi amenajat cu mult bun gust. Aici nu este nevoie să păstrezi doar borcane cu murături și zacuscă sau dulceață.

Poți așeza chiar sticle cu vin sau băuturi fine, reviste, cărți de bucate sau chiar agăța tablouri și picturi deasupra unei măsuțe cu scaun. Ai să vezi că dacă o vei face pe gustul tău, o vei împrospăta, lumina și decora frumos, îți vei dori să petreci mai mult timp acolo, decât ai fi crezut. În plus vei fi foarte mândră să ai un asemenea loc minunat și plin de provizii sănătoase. Cine poate știi ce vremuri ne așteaptă, nu-i așa?

De asemenea poți alege câteva rafturi unde să îți depozitezi electrocasnicele, ustensilele de bucătărie și alte lucruri pe lângă alimentele de bază sau cele pregătite pentru iarnă. Dacă rafturile sunt prea înalte, adaugă o scăriță frumoasă din lemn, care îți va facilita accesul chiar și la rafturile de sus.

 

De ce să amenajăm o cămară?

Cum dăm viață cămării sau chiar pivniței?

 

Înainte de toate, verifică care este starea acesteia, dacă ai deja una în spațiul tău locativ. Fie că locuiești la apartament fie la casă. Dacă ți se pare prea veche sau că are nevoie de ceva împrospătare, fă modificările necesare. Chiar dacă scopul acestui loc este de depozitare nu înseamnă că nu îi putem da puțină viață, puțină culoare.

Dacă ai o piviniță mare, la casă poți face din ea un loc cu adevărat magic. Dacă încă nu ai casă dar visezi la o cramă sau chiar un loc de petrecut serile în familie alege de aici case de vânzare în Sibiu. Așa vei avea mai multe avantaje în amenajrea locurilor preferate pentru tine și cei dragi. Mai nou și restaurantele poziționate la case, au realizat că pivnița este una dintre atracțiile pe care oamenii le preferă din ce în ce mai mult, mai ales dacă este plină de ”bunătățuri” făcute chiar de bucătarii proprii să nu mai vorbim de decoruri sau sticle cu vin care te invită să le savurezi.

Să intri într-o pivniță plină de borcane care mai de care mai colorate, rafturi cu vinuri, butoaie de lemn pe care să stai să guști din cârnațul sau pastrama care se odihnesc la loc de cinste și unde te așteaptă și câteva pahare și o poveste cu cei dragi, poate fi un moment cu adevărat unic. Lumina puțin opacă dar perfectă pentru a scoate toate bogățiile în evidență, te vor face să te simți într-adevăr într-o altă lume.

Renunță la a mai depozita lucruri inutile în debara, cămară, pivnița ta și transformă acest spațiul într-un loc plin de sănătate și șarm.

Cum dăm viață cămării sau chiar pivniței?

Decorul din cămară.

 

După ce ai făcut modificările necesare, ai împrospătat, ai zugravit, eventual schimbat geamuri vechi sau ai pus o ventilație funcțională, pentru că aici este nevoie de o ventilație bună pentru a nu se crea igrasie sau mucegai, urmează partea de amenajare efectivă.

Gândește-te foarte bine ce vrei să găsești în cămara ta și apoi așează rafturile. Dacă vei avea multe borcane, care sunt grele, montează rafturi metalice bine ancorate în perete, care să susțină greutatea acestora. De asemenea dacă vrei să depozitezi farfurii sau alte ustensile de bucătărie, optează pentru acele rafturi sigure, care vor fi capabile să țină tot ce tu îți dorești să așezi pe ele.

 

Decorul din cămară

 

Ca și rafturi, le poți alege pe cele de lemn, care vor da un aspect ușor rustic sau chiar vintange dacă le vopsești în alb. Optează să așezi hârtie decorată pe polițe pentru a absorbi umezeala care se poate crea în locul folilor de plastic. Pe lângă că vor arăta excelent, le poți schimbă ori de câte ori îți dorești.

Ai grijă să ai și câteva sertare unde poți pune lucuri pe care poate nu le folesești foarte frecvent sau poți depozita ustenisile mici de bucătărie, capace pentru cratițe sau orice alte lucruri îți dorești.

Nu uita că aici poți păstra orice și este important să faci rafturile să arate atractiv și totodată armonioase Poți pune cosulețe din ratan împletit sau borcane de sticlă în care să ții deverse lucruri, ustensile sau alimente, tablouri sau chiar vaze cu flori uscate.

 

rafturi camara

Un mini market chiar la tine acasă.

 

Ce sentiment minunat va fi să știi că vei avea parte de produse bio la masă, pe care le poți lua oricând din micul tău market, amenajat după gustul tău și preferințele familiei. Gândește-te foarte bine și pune pe listă toate alimentele pe care știi că le preferă ai tăi, eventual poți să îi întrebi ce și-ar dori să găsească în mini marketul vostru și să pui acolo doar acele alimente care știi că într-adevăr sunt ”dorite”.

După ce ai aflat care sunt acestea, le poți pregăti chiar tu împreună cu cei dragi sau le poți achizțitiona de la persoanele care se ocupă cu acest lucru. Există nenumărate persoane care fac produse bio și le pun la vânzare. Cumpără alimente din surse sigure sau poți face o comandă mai mare pe care să o depozitezi mai apoi în cămara ta.

Așează totul pe categorii ca la supermarket. Produsele vor fi mai vizbile, totul va arăta îngrijit și oricine din familie va căuta un anumit produs îi va fi mult mai simplu să găsească. Poți așeza chiar și borcănele decorative pentru fructe uscate, dulciuri sau condimente. Vor arăta excelent și acestea se vor păstra mult mai bine. Poți păstra aici chiar și fructe sau pâine, dacă vrei. 

 

Un mini market chiar la tine acasă

 

Nu-i așa că faptul de a avea o cămară sună minunat? Cămara ta cum arată? Ai deja una sau te gândești să o amenajezi în viitor?

Vezi aici cum sa faci din dormitorul tau un loc echilibrat și liniștit, în 10 pași simpli.